Witaminy z grupy B mają przede wszystkim wpływ na działanie układu nerwowego. Łagodzą napięcie nerwowe, ale wpływają też na poprawę nastroju i sprawność intelektualną. Mają zatem istotny wpływ na funkcje poznawcze, czy tylko? W poniższym artykule znajdziesz wyjaśnienie poszczególnych właściwości witamin z grupy B.
Jakie właściwości mają witamina B6, B7, B8 i B9?
Witamina B6, która znana jest również jako pirydoksyna bierze udział w przemianach białka, co znacznie ułatwia jego wchłanianie. Uczestniczy również w metabolizowaniu witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach i tryptofanu. Ponadto ma wpływ na glikogenezę oraz glikogenolizę w mięśniach. Produkcja hemoglobiny nie może rozpocząć się bez jej udziału. Wpływa również na ciśnienie krwi. Zmniejsza również dolegliwość nocnych skurczów. Poprawia odporność organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Z kolei witamina B7, znana również jako biotyna czy witamina H, która jest koenzymem karboksylazy uczestniczy w syntezie między innymi kwasów tłuszczowych. Biotyna poprawia również stan skóry, włosów i paznokci.
Witamina B8, znana jako inozytol, jest uznawana za substancję, która wpływa na insulinowrażliwość. Z kolei witamina B9, czyli kwas foliowy, to niezbędny w procesie syntezy DNA składnik, który gwarantuje prawidłowy podział komórek. Witamina ta chroni przed powstawaniem defektów wrodzonych, w tym również neurologicznych. Co więcej, wpływa na lepszą kondycję układu krwionośnego, chroniąc przed rozwojem anemii. Ma również wpływ na poprawne działanie układu nerwowego, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu przekaźników nerwowych, które mają istotny wpływ na zdrowie psychiczne.
Jakie właściwości mają witamina B1, B2, B3, B4 i B5?
Tiamina, czyli witamina B1 wpływa na pracę układu sercowo naczyniowego, minimalizuje ryzyko choroby morskiej, a także półpaśca. Sprzyja prawidłowemu rozwojowi kości. Natomiast witamina B2, czyli ryboflawina wpływa na pracę układu odpornościowego. Poprawia stan skóry, paznokci i włosów. Oddziałuje pozytywnie na wzrok, wspiera leczenie anemii. Łagodzi objawy chorób języka, warg i jamy ustnej. Niedobory tej witaminy mogą sprzyjać powstawaniu raka przełyku.
Witamina B3, inaczej zwana niacyną lub witaminą PP, bierze udział w syntezie hormonów płciowych, w tym progesteronu, testosteronu oraz estrogenu, a także insuliny, kortyzolu, tyroksyny oraz tyroksyny. Współtworzy czerwone ciałka krwi. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zabezpiecza też przed zaburzeniami żołądkowo- jelitowymi. Z kolei witamina B4, zwana choliną, bierze udział- jako jeden ze składników- w tworzeniu oraz utrzymaniu prawidłowej struktury komórek. Co więcej, monitoruje funkcje mięśni, układu oddechowego, czynności serca, a także pamięć i koncentrację. Bierze udział w regulowaniu gospodarki lipidowej organizmu. Witamina B5, kwas pantotenowy, który jest koenzymem A, bierze udział w przemianach gospodarki energetycznej organizmu. Wśród tych przemian wymienia się przede wszystkim przemiany cholesterolu, kwasów tłuszczowych, witaminy A i D, a także hormonów sterydowych. Stymuluje wytwarzanie czerwonych ciałek krwi oraz żółci. Może zmniejszać niektóre objawy artretyzmu, a także chroni przed siwieniem i łysieniem. Wspiera również działanie komórek odpornościowych organizmu. Minimalizuje negatywne skutki antybiotykoterapii.
Jakie właściwości mają witamina B12, B13, B15 oraz B17?
Witamina B12, znana również jako kobalamina, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek szpiku. Ta właściwość powoduje, że niektórzy określają ją jako „czerwoną witaminę”. Co więcej, uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów, tłuszczu, jak i syntezie neuroprzekaźnika serotoniny. Co więcej, witamina B12 odpowiada za utrzymanie stabilności genów. Zwiększa apetyt u dzieci. Z kolei witamina B13, znana jako kwas ortowy, wpływ na metabolizm witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Odpowiada za poprawne działanie wątroby, wspiera leczenie stwardnienia rozsianego. Jakie właściwości wykazuje witaminie B15? Kwas pangamowy prawdopodobnie obniża poziom cholesterolu we krwi, powodując rozszerzanie naczyń krwionośnych. Poprawia też ukrwienie mięśni i innych tkanek. Przeciwdziała marskości wątroby, a także zmniejsza ataki astmy. Wciąż jednak, podobnie jak z witaminą B13, jej działanie budzi wiele kontrowersji. Jakie właściwości ma witamina B17? Jaką rolę pełni w naszym organizmie? Witamina B17, znana jest również jako amigdalina, znajduje się w wielu pestkach owoców, w tym: moreli, wiśni, brzoskwiń czy jabłka. Mimo korzystnych właściwości, pestki zawierają również trujące związki cyjanowe. Natomiast niektóre wyniki badań wskazują, że spożywanie witaminy B17 może chronić przed rozrostem nowotworów.
Podsumowując, odpowiednia podaż witamin z grupy B jest konieczna, aby zachować prawidłowe funkcje organizmu. W związku z tym kluczowe jest prowadzenie dobrze zbilansowanej diety.